Klimalar Neden Sebep Yokken Ortama Su Damlatmaya Başlar?

Klima Su Sızdırma

Her klima iç ünitesinin evaporatör bobini vardır. Bu bobinin görevi üzerine üflenen sıcak havayı soğutmaktır. Esasen şuna benzer; sıcak havada dolaptan çıkardığınız su bardağının dışında oluşan damlacıklar gibi serpantin üzerinde bir yoğuşma nedeniyle oluşan nem tahliye tavasına süzülür ve oradan drenaj hortumu aracılığı ile uygun bir yere akıtılır. Drenaj hortumunun dışarıya su vermesine rağmen iç üniteden içeriye su damlarsa sebebi ne olabilir?

Su Akıtan Klimanın Olası Sebepleri

1. Tıkanmış Tava ve Tahliye Hortumu

Yoğuşma tahliye hattı ile ilgili sorunlar oldukça yaygındır. Bu nedenle klimanın su sızdırdığı fark edildiği anda bu noktaya müdahale gerekir. Drenaj hattı, su sızıntı durumlarında ilk şüpheliyi temsil eder. Tortu ve toz nedeniyle tıkanması durumunda tavada biriken yoğuşma suyu taşıp içeriye damlayacaktır.

2. Kirli ve Tıkalı Hava Filtreleri

Su sızdıran bir klimanın diğer bir yaygın nedeni, evaporatör bobini üzerindeki hava akışını engelleyecek kirli bir hava filtresidir. Bu meydana gelirse evaporatör bobini hemen çok soğur ve bazı durumlarda donabilir. Buzun çözülme işlemi başladığında, tava taşacak ve içeriye önemli miktarda su damlayacaktır.

Hava filtrelerini düzenli aralıklarla kontrol edin. Kirli olduğuna dair işaretler görürseniz çıkarıp lavaboda yıkayın ve tekrar yerine takın. Kullanım yoğunluğuna bağlı olarak filtreleri 15-30 aralıklar düzenli olarak temizleyin.

3. Düşük Gaz Basıncı

Kirli bir hava filtresinin klima performansını etkileyebileceği gibi aynı durum düşük soğutucu gaz miktarında ve basıncında da geçerlidir. Eksik gaz neneniyle oluşabilecek basınç düşüklüğü evaporatör bobininin donarak buzlanmasına sebep olur ve yine bu durumda eriyen buzun taşıracağı tava içeriye su akmasına sebep olacaktır. Gaz eksikliğinde su damlamasına ek olarak klimanızın soğutma performansı büyük ölçüde düşecektir.

4. İç Ünitede Eğim Sorunu

Genelde iyi yapılmayan bir klima montajının sebep olduğu bu durumda tahliye çıkışının tersine olan iç ünite eğimi suyun tahliye noktasına değil de gider olmayan diğer bölgesinde birikir ve ne yazık ki yine taşma sonucu içeriye su akıtmayla sonuçlanır. Bazı durumlarda elle yapılan küçük bir müdahale bu durumu geçici olarak düzeltebilse de yapılacak en garanti işlem iç üniteye söküp su terazisi ile ünite sacını su akış yönüne göre yeniden ayarlamaktır.

Basit Gibi Görünse Su Damlaması Büyük Bir Sorundur

Aslında küçük bir sorunmuş gibi görünse de su akıtma probleminin büyük sonuçları olur. Farkına varıp klimayı kapatmadığınız zaman akan su parkelerininizin şişmesine ve kullanılmaz hale gelmesine sebep olabilir. Yerler garanit ve fayans ise ayağınız kayıp düşebilirsiniz. Halılarınız zarar görür. Tv üzerine damlarsa Tv’niz kullanılamaz duruma gelir ve daha buna benzer bir çok olay gerçekleşebilir. Başınıza gelirse klimayı hemen kapatıp servis çağırın.